esmaspäev, 9. märts 2009

Tähtpäev tulekul - kodulehekülg saab aastaseks :)


Kolmapäeval, 11.märtsil möödub aasta minu Järvamaa vaatamisväärsusi kajastava kodulehekülje loomise algusest. http://ants.leppoja.googlepages.com/ . Enne seda olin pidanud blogi aadressil http://www.paide.blogspot.com/ . Selle korra lõpetanud (eelmised pildid on siiski säilinud ainult ilma kommentaarideta aadressil http://picasaweb.google.com/ants.leppoja/Lihtsalt# )
ja siis aprillis 2007 uuesti alustanud.

Järvamaa vaatamisväärsuste lehekülg sai alguse eelkõige huvist katsetada uusi võimalusi. Ühel hetkel avastasin Googles võimaluse kodulehekülge teha. Algul liikus mõte maakonna suunas aga siis otsustasin, et teen esialgu ühe valla, oma kodukandi, Koeru valla vaatamisväärsuste lehe. Just olin alustanud ka Koeru kandis viimastel aastatel tehtud piltidest blogi tegemist http://koeru.blogspot.com/ . Koeru kandi kajastamine oli seotud ka tagamõttega, et kohalikud tegijad näeksid rohkem interneti võimalusi ja loomulikult vajadust olla paremini internetis nähtav. Tegin isegi You Tube lehe Koerule http://www.youtube.com/profile?user=koeruvald . Arvan siiani, et maakonna omavalitsused peaksid selles suunas tegema oluliselt suuremaid jõupingutusi. Isegi praegusel raskel ajal :) . Ning täna on ka Vabariigi President nii You Tubes kui Toru.ee-s. Võite küsida, miks? Ikka selleks et olla nähtavam, olla seal, kus on palju inimesi :)

Lehekülg kasvas päris kiiresti. Tegemise ajal on olnud palju erinevaid ideid. Näiteks lehe päises ja jaluses olevad bannerid sisaldasid algselt kõik mingit lihtsat lauset eesmärgiga kiita Järvamaad, Eesti südamaad. Näiteks lause avalehe banneril „Südamaal unistatu läheb täide“ annab ju tegelikult võimaluse hea kontseptsiooni välja arendamiseks. (leidsin sellise mõttekäigu hiljem Raplamaal toimunud arutelu käsitlenud artiklist. Käidi välja mõtte „Raplamaa – koht kus unistused täituvad“.) Mõte lisada väljavõtteid Järvamaa kohapärimusi kajastavast raamatust „Arad veed ja salateed“, tekkis õnneks ka kohe alguses. Lihtsalt pildid oleks jäänud paljudel juhtudel liialt kuivaks.

Lehekülgede „kasvatamine“ võttis mingil ajal kõik vabad hetked. Tuled õhtul koju, istud arvuti taha, sisened pildiarhiivi ja otsustad – täna teen selle konkreetse lehekülje. Nii see täpselt oli, et valisin ühe pildi ja hakkasin sellele lisa otsima. Paljuski on see tänaseni nii jäänud. Ainult vaba aega on viimasel ajal olnud väga vähe. Praegu on just üks nädal, kus saan jälle koduleheküljega tegeleda. Siiski on põhiosa vabast ajast seotud palju olulisemaga ehk tegelemisega lapselastega http://paide.blogspot.com/search/label/meie%20kaksikud

Vaatamisväärsuste lehe huvides rakendasin ka uue hobi – videoklippide tegemise. Praegu on Toru.ee-s ja You Tubes üleval üle saja videoklipi ja need on enamuses vaadatavad ka koduleheküljel. Enamus neist kajastab maakonna vaatamisväärsusi või Järvamaa olulisi sündmusi. Video tegemise võludest ja valudest olen siin ka enne kirjutanud
http://paide.blogspot.com/2008/10/kas-videokaamera-ost-oli-ige-tegu.html .Täna on kaamera kahjuks sellises seisus, et suuri asju enam ette võtta ei saa.

Tehes kodulehekülge on loomulik, et ootad sellele ka vaatajaid-külastajaid. Neid on seni jagunud aga muidugi alati võiks rohkem olla. Uurisin hiljuti, kuidas Google otsingumootorit kasutades minu leheküljeni jõuab. Statistika näitab, et lehekülg on päris oluline teabeallikas. Minu koduleheküljel http://ants.leppoja.googlepages.com/ on sadakond märksõna Järvamaa vaatamisväärsuste kohta

Google otsingus leiab neist:
87 % päringu vastuste esimesel lehel ehk kümne esimese hulgas
61 % vastustest esimese viie hulgas
30 % päris esimene vastus
Osa neist ei jõua küll esimesena koduleheküljele. Mõni jõuab esimesena ka blogidesse:
http://www.paide.blogspot.com/
http://tyri.blogspot.com/
http://koeru.blogspot.com/
http://albuvald.blogspot.com/
ja osa videoklippideni:
http://toru.ee/videos/Jarvakas
http://www.youtube.com/profile?user=tiram2

Otsingumootori info on muidugi ajas muutuv. Turismiinfot pakkuvaid lehti on palju. Tulemused näitavad, et ma ei ole oma vaba aega päris asjatult kasutanud. Seda muidugi ühiskonna vaatevinklist. Hobidega on ikka põhiliselt nii, et peaasi, et endal huvitav on. See, mida teen, on mulle meeldinud. Muidugi võiks aega rohkem olla ja muid ressursse ka. Nii on kasutatav Google keskkond küll üksiku lehe jaoks päris hea. Samas sisuliselt portaali ülesehitamiseks siiski vähesobiv. Lehekülgede sidumine nõuab liialt palju aega jms. Püüan ka edaspidi igal võimalusel lehekülgi täiendada. Vaatan neid täna eelkõige selliselt, et seal esitatav teave oleks suhteliselt aegumatu. Las see teave siis olla internetis – ehk on lisaks minu tegemisrõõmule kellelgi sellest ka kasu!

Aitäh kõigile kodulehekülje külastajatele ning tänusõnad ka selle blogi püsikülalistele. Olen alles hiljuti avastanud mitmed blogile viitajad ja neilegi tänu. Kodulehti tasub teha ikka siis, kui keegi neid ka külastab :)
Loodetavasti peab kodulehekülg http://ants.leppoja.googlepages.com/ vastu veel vähemalt ühe aasta ja sealjuures ka täieneb!

Ants Leppoja
09. märtsil 2009 Paides

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Jõudu ja jaksu edaspidiseks!